Att arbeta som bartender är ett spännande och socialt yrke, men det kommer med ett stort ansvar, inte minst när det gäller servering av alkohol. Regler kring åldersgränser för att servera, sälja och konsumera alkohol varierar kraftigt mellan olika länder och regioner. För den som drömmer om en karriär bakom baren är det avgörande att förstå de lokala lagarna.
Åldersgränser för Bartenders i Sverige
I Sverige är situationen för åldersgränser för bartendrar något mer nyanserad än vad många tror:
- Ingen lagreglerad minimiålder för att servera alkohol: Till skillnad från många andra länder finns det ingen specifik lag i Alkohollagen som anger en minimiålder för den som faktiskt står och blandar eller serverar drinkar.
- Krav på serveringsansvarig: Däremot måste det på ett serveringsställe med serveringstillstånd alltid finnas en serveringsansvarig som är minst 20 år gammal. Denna person har det övergripande ansvaret för att serveringen sker enligt lag. Detta innebär att en yngre person (t.ex. 18 eller 19 år) kan arbeta som bartender och servera alkohol, så länge det finns en serveringsansvarig på plats som uppfyller ålderskravet.
- Åldersgräns för att bedriva näringsverksamhet med alkohol: Den som inte har fyllt 20 år får inte bedriva egen näringsverksamhet som innefattar försäljning av alkohol.
- Ansvarsfull alkoholservering: Varje enskild bartender och servitör är personligen ansvarig för att inte servera alkohol till någon som är under 18 år (konsumtionsåldern på restaurang). Om detta inte följs kan det leda till böter eller fängelse för olovlig hantering av alkohol, och serveringstillståndet för stället riskerar att återkallas.
- Arbetsmiljöverkets föreskrifter: Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2012:3) måste man räknas som ungdom (fylla minst 16 år under pågående kalenderår) eller äldre för att få sälja alkohol, tobak och andra åldersreglerade varor. Detta är dock mer generellt för försäljning och inte specifikt för bartenderrollen.
Sammanfattningsvis för Sverige: En 18-åring kan arbeta som bartender och servera alkohol på en restaurang eller bar, så länge det finns en serveringsansvarig på plats som är 20 år eller äldre.
Åldersgränser för Bartenders i Utlandet (Exempel)
Bartender Åldersgräns utomlands varierar stort och beror på landets specifika lagstiftning kring alkoholservering och försäljning:
USA (United States of America)
- Konsumtionsålder: Den nationella åldersgränsen för att köpa och konsumera alkohol är 21 år i alla delstater.
- Ålder för att servera alkohol: Åldersgränsen för att arbeta som bartender och servera alkohol varierar mellan delstaterna. I många delstater är det också 21 år, men i vissa delstater kan man servera alkohol från 18 års ålder, medan 21 år gäller för att dricka alkohol eller hantera sprit bakom baren. Det är därför avgörande att kolla upp exakta regler för den delstat man avser att arbeta i.
- ”Barback” eller ”support”-roller: Ofta kan personer under 21 år arbeta i stödjande roller som ”barback” (assisterande bartender, t.ex. fylla på is, diska glas) eller som servitör/servitris, men de får då inte själva hantera eller servera alkohol.
Storbritannien
- Konsumtionsålder: Åldersgränsen för att köpa och dricka alkohol är 18 år.
- Ålder för att servera alkohol: Generellt sett får man servera alkohol från 18 års ålder i Storbritannien. Det finns dock vissa undantag där yngre personer (från 16 år) kan sälja alkohol under uppsikt av en vuxen över 18 år, främst i butiker och restauranger där alkohol säljs för konsumtion på plats som en del av en måltid. För en traditionell bartenderroll är 18 år normen.
Tyskland
- Konsumtionsålder:
- 16 år: För öl och vin.
- 18 år: För spritdrycker och blandade drycker med sprit.
- Ålder för att servera alkohol: En person som är 16 år eller äldre får servera öl och vin. För att servera spritdrycker måste man vara 18 år.
Spanien
- Konsumtionsålder: Åldersgränsen för att köpa och dricka alkohol är 18 år i hela Spanien.
- Ålder för att servera alkohol: Generellt gäller 18 år för att få servera alkohol i Spanien.
Viktigt att Komma Ihåg
Oavsett land är det av yttersta vikt att alltid följa de lokala lagarna och reglerna. Restauranger och barer har ett stort ansvar att se till att deras personal är medveten om och följer dessa regler. Att bryta mot alkohollagar kan leda till allvarliga konsekvenser, både för individen och för etablissemanget. Om du planerar att arbeta som bartender utomlands, se till att noggrant undersöka de specifika kraven för det land och den region du är intresserad av.